vrijdag 28 februari 2014

My Boshi Hani en Asobi

Al heel lang had ik mijn vriendin mutsen voor haar jongens beloofd. En nu kwam het er eindelijk eens van. (En ik weet meteen weer waarom ik er niet aan begon, na de 5 mutsen van afgelopen weken ben ik ze weer een beetje zat..)

Vlak voor onze officiële mutsenoverdracht/playdate overleed een familielid en moesten we dus een nieuwe afspraak maken waardoor de draadjes afwerk- en labelsnaai-deadline opeens rap naderbij kwam.

Vlak voor vertrek wilde ik nog snel een paar foto`s maken waarbij dochter gewillig (en ook een beetje zenuwachtig...) model stond  en ik vervolgens nauwelijks een scherpe foto produceerde. Gelukkig staan de kleuren er wel goed op.



 
Ik maakte model Hani maat S voor twee stoere jongens van 2 en 4. Ik gebruikte het patroon van Asobi en de kleuren koos mijn vriendin.
(signaalrood en oceaan voor must 1 en turquoise en marine voor muts 2)
 
Uit het boek Mutsen haken & meer van MyBoshi.


You are my wild

Vorig weekend was er gelukkig een klein gaatje om even naar buiten te gaan met het fototoestel (en dan nog met de stok van de fotocursus achter de deur) en schoot ik een heleboel mooie plaatjes van mijn dochter.
Dit was niet mijn mooiste plaatje, maar wel die van haarzelf. Daarom voor jou, kleine denker.


I am your parent you are my child
I am your quiet place, you are my wild
I am your kiss goodnight, you are my I love you
Author: Maryann K Cusimano
 
You are my wild is een initiatief van Zilverblauw


maandag 17 februari 2014

Homemade Granola

Bij de Nationale Eettest hoorde ik mijn favoriet uit Wie is de Mol? Aaf Brandt Corstius vertellen dat zij in het weekend ontbijten met de door man Gijs zelfgemaakte granola. Het klonk zo ontzettend lekker dat ik dacht... dat wil ik ook!

En zo stond ik vorige week heel fijn mijn kastjes uit te mesten om te kijken of ik wat benodigheden bij elkaar kon sprokkelen. Het enige essentiële wat ik niet leek te hebben was havermout.

Deze ingredienten sprokkelde ik uit mijn keukenkastjes bij elkaar:

zonnebloemolie (ik had een recept met kokosolie, maar ik wilde het eerst even proberen voor ik weer iets koop wat vervolgens bijna ongebruikt in een verdomhoekje belandt)
walnoten
sesamzaad
lijnzaad
gedroogde cranberries
honing
agave siroop

Dit kocht ik:
Cocosflakes (jammie, bij de Tuinen)
Havervlokken

Ik mikte een scheut olie in een pannetje en kneep hier flink wat honing bij. Ik kieperde de halve zak haver in een bak en deed hier alle droge ingrediënten bij, behalve de cocos en de cranberries.

Vervolgens gooide ik de warme honing/olie bij de bak met vlokken en co en ik mengde dat fijn met een lepel. Daar kneep ik vervolgens nog wat agavesiroop overheen (want het `klonterde` niet echt en dat leek me nu juist zo lekker) en ik mengde nog wat door.
Dat mengsel stortte ik op een bakplaat (met bakpapier) en schoof het in de voorverwarmde oven van 160 graden en zette de timer op 20 minuten.
Na 20 minuten deed ik de cranberries en de cocos erbij en deed de oven weer dicht voor 20 minuten.

En toen had ik echt een heerlijke plaat met mueslikoek.....


Waar ik natuurlijk van snoepte terwijl ik het in stukken hakte voor in de voorraadbus.
En vervolgens ontbijt ik, dankzij Aaf, nu dus al een week met een overheerlijke granola (twee weken geleden noemde ik het nog gewoon cruesli, maar nu....) zonder rare toevoegingen.

Ik kan het iedereen aanraden.

Baby My Boshi, My Boshi Baby!

Het is, na het wat fijnere werk van de omslagdoek, grannies en sierrandjes nu weer even heerlijk My Boshi mutsen haken. Ik had nog wat `verzoeknummers` liggen waaronder een voor een baby My Boshi en ik wilde graag een kraamcadeautje haken voor mijn nichtje die net bevallen is van een dochter.

Met het boek van My Boshi kwam ik er niet uit, het kan natuurlijk zijn dat ik te wijd haak. Maar de muts voor een hoofd van ongeveer 50cm past mijn 4 jarige makkelijk. Een baby hoofdje (ondanks dat de omtrek 46 cm was volgend de trotse moeder) ging hier echt in zwemmen.


Na wat geavanceerd google werk (met name omdat ik een grannystripe muts wilde haken, maar dat werd het uiteindelijk toch niet) kwam ik via Kidsdolls bij een beproefd babymutsje wat ik aanpaste naar mijn wensen.

Ik begon volgens het patroon met 4 lossen, sluiten tot een ring met een halve vaste en haakte twee lossen. Iedere toer heb ik gesloten met een halve vaste en vervolgens twee lossen gehaakt.

Vervolgens:

1. 8 stokjes in de ring
2. Alle stokjes verdubbelen.
3. Alle stokjes verdubbelen.
4. Alle stokjes een keer haken.
5 t/m/ 11 alle stokjes een keer haken
12. Toer vasten haken voor de rand.




Ik haak erg los en ik denk dat mijn muts daarom wat groter uitviel dan het patroon, daarom vermeerder ik na toer 3 niet meer en voor een kleinere baby (deze is zeker voor een baby van een half jaar of ouder) haak ik toer 3 de volgende keer met 1 stokje, 1 stokje verdubbelen.

Ook vond ik het effect van de stokjes er leuk, bij My Boshi haakte ik tot nu toe alles in halve stokjes, maar denk ik wel dat de halve stokjes warmer zijn. Dat wordt bij de volgende muts dus het uitprobeersel.



Vervolgens ging ik op zoek naar een bloem en door de rustige kleuren leek een wat wulpser model me wel geschikt. Nu heb ik in oktober een workshop rozen haken gevolgd en die roos heb ik vervolgens nooit afgemaakt, zo`n priegelwerk vond ik het. Maar oefening baart blijkbaar echt kunst,  in een half uurtje zat de roos in elkaar en haakte ik er twee blaadjes bij alsof het niets was. 


Vanochtend gaf ik de muts aan mijn nichtje, ze was er erg blij mee en ik heb beloofd dat als de muts in oktober te klein is ik een grotere haak. (Voor nu is hij echt nog veel te groot voor de kleine Valeri)





woensdag 5 februari 2014

Voorlezen


Tijdens de Nationale Voorleesdagen plaatste ik op facebook een foto van `ons` voorleesboek van dat moment met de vraag: En wat lees jij voor tijdens de Nationale Voorleesdagen?

Natuurlijk was ik van plan daar direct een inspirerend blogje aan te wijden, maar zoals wel vaker schoot dat er een beetje bij in. Omdat voorlezen hier in huis gelukkig niet iets is wat wij beperken tot de voorleesdagen vond ik dat het nu ook nog wel kan.

Wij lazen toen en nu nog steeds `De Kinderen van Bolderburen` van Astrid Lindgren. Een klassieker voor mij, want wat heb ik haar verhalen stuk gelezen als kind. Ik geniet nu dus bijna nog meer dan mijn dochter van deze `rerun`.
Dochter geniet ook met volle teugen. Vorig jaar heb ik ook al eens een poging gewaagd, maar toen was de rode draad in het verhaal nog niet helemaal haar ding. Zo leuk om nu te zien hoe ze zich ontwikkelt op dat gebied, ze vertelt tijdens het eten al waar het verhaal van Bolderburen straks over zal gaan (aan het eind lezen we alvast even de titel voor het verhaal van morgen) en waar het gisteren over ging. Blij om te merken dat mijn liefde voor Astrid in ieder geval voor wat betreft Bolderburen wordt gedeeld.

Op mijn oproepje op Facebook kwamen erg leuke en verschillende reacties, hieronder een kleine selectie. En natuurlijk de vraag, mocht voorlezen nog op jou van toepassing zijn.... Wat lees jij voor op dit moment?

Robin en God
Markies Kattenpies
Michiel van de Hazelhoeve (net zo`n Lindgrenfreak als ik die moeder :-) )
Echte Muizenliefde is als kaas
Pluk van de Pettenflet